tirsdag 29. desember 2009

Godt nyttår!!


Foto: Bengt Nyman

Kjære elever!

Håper dere har hatt en fantastisk juleferie, der dere har fått slappet godt av, spist masse godt, truffet familie og venner og rett og slett bare kost dere :))

Nå sitter jeg er hjemme i julestua og tenker på hvor fort tiden går. I morgen er det nyttårsaften og vi starter på et nytt semester snart. Håper alle kommer sterke, friske og klare for nye skippertak på nyåret! :)

GODT NYTTÅR!!!!!!

lørdag 7. november 2009

Essay av Kristopher Schau


For en tid tilbake skrev aftenposten om begravelser i Oslo som blir tatt hånd om det offentlige, fordi den som dør ikke har noen nærme slektninger som kan ta seg av dem. Denne artikkelen leste Kristopher Schau og bestemte seg for å finne mer ut om dette. Hva er det som skjer i sånne begravelser? Dette greier han ut om i et essay.

Utdrag fra boka:

"En ting er at klemmene og anekdotene i etterkant uteblir og at ingen sitter der og kjemper med tårene mens presten går gjennom rutinene, men hva er det egentlig som skjer? Skjer det noe? Er det noe? Det er tross alt noen som har gått bort. Et liv har opphørt å eksistere, men ingen er der for å ta avskjed. Er det da noe mer enn bare et stort empatisk sort hull hvor samfunnet er satt til å gjøre sorgen for oss? Der nasjonen tar seg av det praktiske. Og så blir det ikke noe mer enn det igjen. Praktikaliteter.

Det var bare derfor. Jeg ville vite hva dette var; og jeg ville være der".

Om boka:

"Ingen kom i begravelsen – utenom Kristopher Schau. Etter å ha fulgt kommunale begravelser i Oslo gjennom en vinter, har Schau skrevet en alvorlig bok om å dø alene" (Dagsavisen.no).

"
Sobert og sympatisk om død, ensomhet og kunsten å gå i begravelser" (Dagbladet.no)


torsdag 29. oktober 2009

Bloggoppgåve 2

Michel Montaigne, essayet sin far, har skrive teksten "Kunsten å samtale", som de blei introduserte for i sist time.

I dag er det tid for å tørke støvet av bloggen igjen og begynne å skrive.

Les teksten ein gong til slik at de får innhaldet godt med dykk.

Presenter teksten. Kva for ein tekst har de lese? Kva for ein sjanger er dette?Kven har skrive han (skriv litt om forfattaren) og når? Kva for ein litterær epoke er denne teksten blitt skrive i?Kva handlar teksten om? Kva meiner du om det forfattaren skriv om?Kvifor er dette eit essay? Pek på sjangertrekk!

Skriv ein samanhengande tekst (tenk strukturen til ein artikkel: innleiing- hovuddel- avslutning). Hugs at det skal vere ein samansatt tekst. Teksten skal vere på nynorsk.

Foto: Store norske leksikon (snl)

tirsdag 27. oktober 2009

Motorpsycho på nynorsk

Det er ikke bare Bob Dylan som er oversatt til nynorsk, men også Motorpsycho! Gode, gamle Motorpsycho ... :)

Trio søt, som de kalte seg, oversatte noen av tekstene til Motorpsycho til nynorsk (hun helt til høyre er for øvrig vokalist i Harrys Gym, som er et band å få med seg), og hvorfor frøken Frøkedal gjorde dette, kan du lese mer om her :)


Hør på Trio søt sine Motorpsycho-versjoner :)

Foto: http://motorpsycho.fix.no

lørdag 24. oktober 2009

Operasjon dagsverk (OD)

Til torsdag 29. oktober, er det igjen duket for operasjon dagsverk!

Få på dere arbeidsdrakta, innhaler arbeidslysten og finn frem smilet og sjarmen, så skal dere se dere får tjent inn 300 kr ganske fort! :)
I år går OD-pengene til et prosjekt i Afrika (Malawi, Uganda, Mocambique og Sør-Afrika), som skal hjelpe barn og unge med funksjonshemning til å få opplæring og utdanning.
Les mer om operasjons dagsverk her.

Lykke til! :)
Ps: Hvis noen av dere lager eplekake eller noe annet godt snacks, så er jeg å finne på skolen den dagen. ;)

Bob Dylan på nynorsk


Nå har det kommet en nynorsk vri på Bob Dylan! Hvem sa at nynorsk er kjedelig?! :))
Tom Roger Aadland har oversatt Bob Dylans "Blood on tracks"-album til nynorsk! Albumet har han oversatt til "Blod på spora". Dette kan du lese mer om her, her eller her. ;)

tirsdag 22. september 2009

Heimskringla

En liten filmsnutt om "Heimskringla". Kan være greit for dere å se :)

Om Heimskringla
Om Heimskringla (1:35 min)

Kilde: Nrk Skole

mandag 21. september 2009

Fotografering

Til onsdag kommer fotografen hit til Tvedestrand VGS! Husk å smile! :)))))))

Kl 09:15-10:00

Rom 104

torsdag 3. september 2009

Nina Kinert


Fikk et tips fra ei god venninne om denne artisten her. Jeg deler gjerne videre, for dette var virkelig musikk i ørene, bokstavelig talt!

Første sangen jeg hørte var "heartbreak town", som dere kan finne på Spotify for dere som har det. En fantastisk, nydelig låt.

For dere som ikke har Spotify, så kan dere jo få noen smakebiter på Myspace.

Foto: nrk.no

tirsdag 1. september 2009

Om oppgaven "Lesestrategier"

Jeg forstår det sånn at det er mange som føler seg forvirret i forhold til oppgaven jeg har gitt dere om lesestrategier. Jeg skal prøve å gi dere et eksempel som dere kan følge:

Overskrift kan være så enkelt som: Lesestrategier, Mine lesestrategier etc

Innledningen til teksten dere skal skrive kan være som følger:

"I denne oppgaven er det meningen jeg skal reflektere over hvilke strategier jeg føler er mest hensiktsmessige i forhold til hvordan jeg skal lære meg stoffet om "middelalderen" i læreboka "Grip teksten". Dette er en sakprosa tekst, nærmere bestemt en læreboktekst, og hensikten med å lese dette kapittelet er å lære meg noe om middelalderen. En lesestrategi er nemlig en bevisst plan for hvordan man velger å lese en tekst".

Videre skriver dere om hvordan dere skal lære dere stoffet.
Tenk førlesefase-lesefase-etterlesingsfase.

Les om lesestrategier s.206-208 i læreboka!


Feks:

"Når jeg tenker på middelalderen så tenker jeg på riddere og norrønt. Mer kan jeg ikke om emnet. For å få en best mulig oversikt over hva kapittelet om middelalderen dreide seg om, valgte jeg først å se på titlene, såkalt "fotolesing". Hva var overskriftene?Det religiøse livet - lærdom og universiteter- ridderkulturen- karneval og drama (...) Dette hjalp meg til å få en god oversikt, fordi jeg skjønte (...)

"Videre valgte jeg å lese sakte,såkalt nærlesing, fordi da innarbeider jeg stoffet bedre. Det var ofte jeg måtte stoppe opp i lesingen, fordi det kom ord og begreper i teksten som jeg ikke skjønte.Jeg forstod ikke ordet "bla bla bla", så da måtte jeg slå opp i ordboka før jeg kunne lese videre".

"Det jeg lærte etter å ha lest kapittelet er at middelalderen (...)"

Dette er bare et eksempel på hvordan dere kan gå fram og ingen FASIT.
Husk at hensikten med oppgaven er at dere skal bli bevisste på HVORDAN du velger å lese en bestemt tekst for å oppnå formålet med den! I dette tilfellet: Hvordan skal du få lært stoffet best mulig? Hva gjør du? skriv det ned! Det er også viktig å begrunne hvorfor den var bra/evt ikke bra.

Lykke til!!

(Kom gjerne med kommentarer på dette innlegget om hva dere tenker, føler. Var det forståelig? Eller er det fortsatt like frustrerende?)

søndag 30. august 2009

I dag skal vi lage blogg!

Forrige time begynte (nesten) alle elevene å lage blogg. I dag skal vi fortsette med det! Men det er jo selvfølgelig slik, at det er ikke BARE å lage en blogg. Bloggen må jo ha visse retningslinjer. Det skal jo være en fagblogg, en dere bruker til norskfaglige emner, og som dere bruker fritt til å legge ut innlegg som dere tenker kan være av interesse for deres medelever.

Det blir satt karakter på bloggen. Terminkarakter. Derfor kan det være greit for dere å vite hva slags krav det stilles til bloggen dere nå skal lage.

Norsklektor Ingunn Kjøl Wiig, ved Sanvika VGS, har laget en flott presentasjon der hun gjennomgår hva som er viktig med utformingen av en blogg. Følg nøye med på denne, så vil dere være godt rustet til å få inspirasjon til egne ideer!

Lykke til!

Bra blogg from Ingunn Kjol Wiig on Vimeo.

søndag 23. august 2009

Til mine elever!

Det er så koselig å kunne si MINE elever! :) En klasse jeg har fått et herlig inntrykk av! :))

Jeg har opprettet en fagblogg til klassen vår. Dette er tenkt som en felles arena, der jeg i løpet av skoleåret skal legge ut diverse oppgaver, boktips, linker til nyttige nettsteder, aktiviteter som skjer i forbindelse med skolen og annet som skulle komme min vei :)

Her står dere fritt til å lese og kommentere det dere skulle finne av interesse, eller frustrasjon!
Det kan jo hende jeg lager en oppgave som oppleves som veldig spennende, da er det kjempefint om dere legger igjen en kommentar på hvorfor oppgaven er interessant, eller det kan være jeg lager en oppgave dere opplever som alt for vanskelig. Da kan dere si det også!

Dere skal også få lage deres egen blogg. Dette skal hovedsaklig være en fagblogg, men dere står fritt til å skrive om andre ting, så lenge det har en interesseverdi for dine medelever. Her skal mye av hensikten være motivasjon til å skrive. Jo mer man skriver, jo bedre blir man! :)

Håper dette kan bli en FRUKTBAR vri på norskfaget :)